Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Giv dig selv spærretid

Vil du sove tidligere end før? Her er nogle gode råd til, hvordan du gør det uden først at skulle ligge og tælle får i én uendelighed. Træn dig selv i at falde hurtigere i søvn med disse simple råd.
Af og til er der fornuft i at ændre sengetid og lægge sig under dynen lidt tidligere.

Måske fordi du skal tidligere op end før. Måske fordi du gerne vil ligge og gasse dig lidt længere, når vækkeuret ringer, inden du behøver at hoppe ud af sengen.


Men det kan være svært at ændre på sin sengetid, for du føler dig garanteret ikke lige så træt som du plejer.

Så hvordan sikrer du egentlig, at du rent faktisk falder i søvn før tid og ikke bare ligger og tæller får i én uendelighed, og alligevel først ender med at falde i søvn til normal tid?

Det er ganske enkelt: Giv dig selv spærretid!

Skru ned for aktiviteten og op for trætheden

For at komme i mål med at give dig selv spærretid, får du her en række råd, der hjælper dig til at skrue ned for energiniveauet og hjælper med at lade trætheden indfinde sig.

Retter du dig efter dem, pepper du ikke dig selv op i timerne før, du går i seng, men giver i stedet kroppen ro. Så melder søvnen sig langt hurtigere.


Og her får du rådene:

    • Fastsæt en bestemt sengetid. Slå alle digitale indretninger fra en halv til en hel time, før du tørner ind. Lyset fra tv, smartphones, tablets og computerskærme gør det nemlig sværere for dig at falde i søvn.

    • Gør dig selv klar til sovetid. Vask dit ansigt. Børst tænder. Smut i nattøjet. Slap af med rolige aktiviteter, for eksempel læsning eller dæmpet musik en times tid, før du vil i seng.

    • Hører du til dem, der holder af daglig fysisk træning, er det klogt at gøre det så tidligt, at det er klaret mindst fire timer før sengetid.

    • Undgå at spise og drikke stimulerende ting såsom koffein, chokolade og alkohol om aftenen. Nikotinen skal du også holde dig fra.

    • Luft ud inden sengetid. Et tempereret soveværelse fyldt med frisk og kølig aftenluft er ideelt, hvos du gerne vil falde hurtigt i søvn.

    • Tag et bad. Det varme vand virker beroligende på kroppen og hjælper til en naturlig afslapning af spændte muskler.

 

Hvad hvis det ikke virker?

Selvom du har fulgt alle rådene, kan du alligevel risikere at finde dig selv lysvågen og slet ikke klar til at falde i søvn.

Derfor får du lige en metode, der kan hjælpe.

Andrew Weil, læge, forfatter og tidligere underviser på Harvard University i USA, har nemlig udviklet en metode som har til formål at gøre kroppen afslappet og måske endda - når det er helt optimalt - få dig til at sove på bare ét minut:

  • Træk vejret ind i fire sekunder
  • Hold vejret i syv sekunder
  • Pust ud i otte sekunder
  • Gentag dette tre gange (det tager 57 sekunder)

Du skulle nu føle dig rigtig søvnig.

Forklaringen er, at de dybe og langsomme vejrtrækninger fylder lungerne med ilt. Ilten cirkulerer i kroppen og får den til at slappe af. Dine tanker tømmes for stress over dagens og morgendagens gøremål, fordi du koncentrerer dig om åndedrætsøvelserne.


Det allerbedste råd: Gå i seng samme tid - hver dag

Det bedste er at satse på samme sengetid hver dag, fordi din krop indstiller sig på at skulle sove til samme tid. Hvis du gør fast sengetid til en vane, hjælper du også kroppen med at gøre fast sovetid til en vane.

Sidder du og nikker, men tænker »Hvordan husker jeg så lige det?«, er her et ekstra lille råd: Sæt en alarm, så du automatisk huskes på det. Når den lyder, er nedtællingen til en god nats søvn begyndt.

 

Kilder: mx.dk, viunge.dk, sleep.org

Læs også:

I seng med mobilen
Hvordan lys i soveværelset påvirker din søvn
Du sover som du spiser