Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

I seng med mobilen

Hvis du vil sove godt, skal du holde igen med brugen af tablets og mobiltelefoner lige før sengetid. Din søvn bliver nemlig forstyrret af lyset fra skærmene, som signalerer morgen og spolerer døgnrytmen.

Hvad nytter alle de gode råd om, at man kun skal bruge soveværelset til søvn og sex, når nu også mobiltelefoner og tablets er blevet faste sengekammerater?

Vi vil undlade at holde en dundertale om nytten af afholdenhed lige før sengetid, men i stedet fortæller vi, hvorfor det er et faktum, at afholdenhed – hvad angår mobilbrug, altså – gavner søvnen.

...Og til sidst i artiklen giver vi dig også lige et nyttigt quickfix.


Det værste lys

Kunstigt lys, siger forskere, er noget af det værste lige før en god nats søvn. Derfor spolerer man let sin søvn, når man tager mobiltelefonen, tabletten eller den bærbare pc med i seng eller bruger dem meget lige før sengetid. Det fører let til et voksende søvnunderskud - og det er ikke godt for helbredet.

Elektrisk lys påvirker vores døgnrytme stærkere end medicin, lyder det fra den kendte døgnrytmeforsker, Charles Czeisler, fra Harvard Medical School i Boston, USA. Specielt LED-lys er en kilde til dårligere søvn.


Badet i vågn-op-lys

Det naturlige lys ændrer sig hen over dagen. Det rødlige aftenlys signalerer, at nu er det tid til at sove, mens det blålige lys om morgenen siger »vågn op«.

De nye lyskilder lyser ikke som glødetrådspærer, men udsender især blålige farver, som øjets celler er særligt modtagelige for.

Det betyder, at flere og flere som sidder foran computeren, LED-fjernsynet eller mobilen om aftenen, bader sig i vågn-op-lys.

Mange kommer derfor til at lægge sig til at sove senere end de ellers ville. De føler sig nemlig - på grund af vågn-op-lyset - ikke så trætte, som de burde.

Ifølge søvnforskeren Poul Jennum, Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, lider 10-20 procent voksne af kronisk søvnløshed. 40 procent har problemer med at sove. Tallene ser ud til at stige, fordi flere ser tv, tjekker mails, er på Facebook, med mere – og bruger sparepærer.

Charles Czeisler mener, man bør designe mere døgnrytme-venlige lyskilder, for søvn er afgørende for vores fysiske og mentale helbred.

Læs mere om hvordan lyset i dit soveværelse påvirker din søvn.

...Og nu til det lovede quickfix

Men hvad med her og nu? Bliver der gjort noget? Og kan du selv gøre noget - uden at du behøver at slide blikket fra mobilen inden sengetid?

Ja. Til en vis grad.

Apple har nemlig introduceret funktionen Night Shift til iPhone og iPad. Lignende funktioner findes i apps til Android.

Night Shift sørger for, at skærmen skifter farve om aftenen fra de kolde, blå toner mod de varmere, rødlige. Funktionen kan indstilles til automatisk at få lyset til at skifte på bestemte klokkeslæt, så du kan altså indstille din mobil eller tablet til at følge din døgnrytme.

På den måde bliver dit indre ur en smule mindre påvirket af det kunstige lys.

Smart, ikke?


Jamen, er det ikke irriterende med det farveskifte? Tjo, første aften måske. Men tro os, man vænner sig hurtigt til det. Så prøv det. Det er nok mere realistisk end at tage en total detox fra mobilen før sovetid.

Læs også:

Du sover, som du spiser
Hvordan falder man bedst i søvn
Hvordan lys i soveværelset påvirker din søvn

Kilder: videnskab.dk, mobil.nu