Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Derfor har kvinder brug for mere søvn end mænd


Kvinder har gennemsnitligt brug for mere søvn end mænd, fordi deres hjerner arbejder anderledes – og ofte hårdere – i løbet af dagen. Søvnforskning peger nemlig på, at kvinder bruger hjernen mere komplekst, blandt andet gennem multitasking og følelsesmæssig bearbejdning, hvilket kan øge behovet for restitution om natten. Samtidig viser undersøgelser, at søvnmangel rammer kvinder hårdere – både fysisk og mentalt – sammenlignet med mænd. I artiklen her dykker vi ned i, hvad forskningen viser og hvordan søvnbehovet ændrer sig gennem livets forskellige faser for kvinder.

Det siger forskningen om kvinders søvnbehov i forhold til mænd
Sådan kan graviditet og amning påvirke søvnbehovet
Så meget søvn anbefales det at kvinder får
Kvinder, husk at måle på kvaliteten af søvnen - og ikke kun kvantiteten


kvinderssøvn.jpg

Det siger forskningen om kvinders søvnbehov i forhold til mænd

Nyere søvnforskning viser, at kvinder gennemsnitligt har et lidt større søvnbehov end mænd, fordi deres hjerner ofte arbejder mere komplekst i løbet af dagen.

Den konklusion bygger blandt andet på studier fra Sleep Research Centre ved Loughborough University og Duke University i USA, som har undersøgt både søvnmønstre og sundhedseffekter ved søvnmangel for både mænd og kvinder.

  • Kvinders hjerner arbejder hårdere: Ifølge professor Jim Horne fra Loughborough University bruger kvinder hjernen mere komplekst i løbet af dagen. Det skyldes blandt andet evnen til at multitaske og bearbejde følelser – og det kræver simpelthen lidt mere søvn for at kunne lade helt op igen.
  • Mangel på søvn rammer gennemsnitligt kvinder hårdere: Forskning fra Duke University viser, at kvinder, der sover for lidt, gennemsnitligt har lidt større risiko for at udvikle stress, depression og hjertekarsygdomme end mænd.
  • Hormoner og immunforsvar kan være ekstra følsomme: Studier peger også på, at søvnmangel påvirker kvinders hormonbalance og immunforsvar mere markant end mænds. Det betyder, at god søvn ikke kun handler om energi – men også om helbred og velvære på længere sigt.

Vigtigt forbehold i søvnforskningen - der er tale om gennemsnitlige forskelle


Når et par studier indenfor søvnforskning påpeger, at kvinder har brug for mere søvn end mænd, handler det om en gennemsnitlig tendens – og ikke en universiel regel. Selvom søvnforskningen viser gennemsnitlige forskelle, afhænger dit søvnbehov altid af dig og din hverdag.

Nogle mænd kan have et større behov end kvinder og omvendt. Det vigtige er at lytte til kroppen: Føler du dig udhvilet, vågner du af dig selv, og har du energi i løbet af dagen? Det er langt bedre pejlemærker for søvnbehov end køn alene.

Sådan kan graviditet og amning påvirke søvnbehovet

Når du er gravid eller ammer, sker der store forandringer i din krop – og det kan mærkes, når du lægger hovedet på puden. Søvnbehovet kan godt stige lidt, og det kan blive sværere at sove godt – både på grund af hormoner og fysiske forandringer. Det er helt normalt, men også vigtigt at tage alvorligt, hvis du vil give din krop de bedste betingelser for at restituere.

Søvn under graviditeten – hvad sker der typisk?

  • I første trimester vil mange kvinder opleve at deres søvnbehov stiger: blandt andet på grund af hormonet progesteron, som gør dig mere træt.
  • I tredje trimester bliver søvnen ofte lettere og mere afbrudt: For eksempel på grun af et øget behov for toiletbesøg i løbet ad natten, mavegener og barnets bevægelser.
  • Mange kvinder oplever også at vågne lidt flere gange i løbet af natten og til tider have svært ved at finde en behagelig sovestilling når de kommer tættere på termin.

Og hvad med søvnen, når du ammer?

  • Amning kan faktisk hjælpe kvinder med at falde hurtigere i søvn igen, fordi hormonet oxytocin skaber ro i kroppen.
  • Samtidig kan hyppige opvågninger, bekymringer om barnet og manglende sammenhængende søvn gøre dig mere træt i hverdagen.
  • Nogle undersøgelser viser også, at kvinder der ammer, sover lidt mere i alt – men søvnen kan stadig føles mere urolig og afbrudt.
Graviditet og amning er livsfaser, hvor du med god grund kan have brug for både mere og bedre søvn. Og her er det særligt vigtigt at lytte til kroppen, finde små pauser i løbet af dagen – og huske, at det er helt okay at være mere træt end normalt.

Så meget søvn anbefales det at kvinder får

Der findes ikke ét fast tal, som gælder for alle – og Sundhedsstyrelsen laver i dag ikke separate søvnanbefalinger for mænd og kvinder. I stedet gives der generelle anbefalinger for voksne, baseret på alder. Det betyder, at du som kvinde må mærke efter og bruge de officielle retningslinjer som et pejlemærke – ikke en regel.

Samtidig er det vigtigt at huske, at søvnbehov er individuelt. Det handler i sidste ende om, hvordan du har det i løbet af dagen: Føler du dig udhvilet, klar i hovedet og har god energi? Så er du formentlig inde for det rigtige søvnvindue – også selvom det ikke lige hedder præcis 8 timer.

Sundhedsstyrelsens generelle anbefalinger for voksne:

  • Voksne mellem 18 og 25 år: Anbefales at sove 7-9 timer pr. nat (For nogle kan helt op til 11 timer stadig være passende).
  • Voksne mellem 26 og 64 år: Anbefales at sove 7-9 timer pr. nat (Hos enkelte kan 6 eller op til 10 timer være passende afhængigt af behov).
  • Voksne på 65 år og derover: Anbefales at sove 7-8 timer pr. nat (Her kan både 5-6 timer og op til 9 timer stadig være normalt, afhængigt af helbred og livsstil).
kvindersøvn_ekstrarosa.jpg
(Gengivelse af Sundhedsstyrelsen officielle søvndiagram).

Kvinder, husk at måle på kvaliteten af søvnen - og ikke kun kvantiteten

God søvn handler ikke kun om antal timer, men om kvaliteten af den søvn, du får. Mange kvinder oplever, at de sover længe – men stadig vågner trætte, uoplagte eller med en følelse af, at kroppen aldrig rigtig har fået ro. Det kan være et tegn på, at søvnkvaliteten ikke er i top, selvom du ligger længe i sengen.

Forskning viser også, at vi ofte undervurderer vores egen træthed, især når vi sover mindre, end kroppen egentlig har brug for. Hvis du føler dig mentalt presset, lettere irriteret eller har svært ved at finde energien i løbet af dagen – så kan det sagtens hænge sammen med, hvordan du sover.

Det vigtigste er at lytte til kroppen og give dig selv lov til at prioritere søvnen – især i de perioder, hvor kravene til dig er høje.

Har viden om søvn vækket din interesse? Så læs med her:

Har du for travlt til at sove?
8 Grunde til at søvn slanker
Sov godt, mand - søvntips til mænd