Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Snup en lur under Tour de France

Ikke alle finder Tour de France lige spændende, men mange er enige om, at det er fremragende TV at tage en lur til – og dét er der flere grunde til. 

 

Fænomenet 'Tour-lur', hvor seere falder i søvn til cykelløbets rolige rytme, er velkendt. Det viser måske mere end blot sportens beroligende natur – i nogle tilfælde kan det være et tegn på, at du lider af søvnunderskud.

Her får du en guide til, hvordan du kan håndtere din 'Tour-lur' på den sundeste måde – en eftermiddagsblunder kan nemlig være gavnligt for dit helbred, din koncentration og dit humør.

Hvad er en Tour-lur?

En ”Tour-lur” refererer til det fænomen, hvor folk falder i søvn, mens de ser Tour de France på tv. Det sker ofte, når man sidder komfortabelt i sofaen og følger de lange, forudsigelige etaper. Den rolige kommentering og den konstante baggrundslyd, eksempelvis den monotone lyd af en helikopter, der filmer rytterne, spiller også ind.

Tidspunktet har naturligvis også meget at sige. Vores indre biologiske ur og den naturlige døgnrytme, som gør os tilbøjelige til at føle træthed tidligt på eftermiddagen, er svær at hamle op med, når feltet støt og roligt flytter sig igennem bjerglandskabet.

DR har interviewet søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet, som har kigget nærmere på et af vores yndlingssøvnfænomener – ”Tour-luren”.

Hvorfor er det så rart at sove middagslur under Tour de France?

Ifølge søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum fra Københavns Universitet er der flere grunde til, at en middagslur under Tour de France føles ekstra behagelig:

  • Afslapning: Der er noget særligt beroligende ved at synke ned i sofaen og se cykelryttere tage kampen op med asfalten. Den trygge og behagelige situation gør det nemt for hjernen at skifte ned i gear og signalere, at alt er i den skønneste orden.
  • Naturlig træthed: Tour de France-etaperne falder ofte sammen med vores naturlige eftermiddagstræthed. Vores døgnrytme sørger for, at vi er mindre energiske og mere tilbøjelige til at nikke hen i disse timer.
  • Monotone stimuli: Den konstante, ofte monotone baggrundslyd fra kommentatorer og helikopteren over rytterne virker beroligende og kan hjælpe med at forebygge tankemylder, som ellers kan forhindre søvn.
  • Varmen: Sommerens varme under Tour de France hjælper også med at få kroppen til at slappe af. Selvfølgelig skal det ikke være for varmt, men lige tilpas til at fremme en lækker lur.

Disse faktorer tilsammen skaber de perfekte betingelser for en såkaldt "Tour-lur". Det er den slags lur, hvor du nemt kan geare ned og drømme dig til toppen af Mont Ventoux uden at anstrenge dig det mindste.

Er det lydene, fra Touren der gør det nemt at falde i søvn?

Ja, lydene fra Tour de France spiller en væsentlig rolle i, hvorfor det er nemt at falde i søvn under udsendelsen.

Ifølge søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum bidrager de konstante og monotone lyde, som kommentatorernes stemmer og lyden af helikopteren, der filmer løbet, til at skabe en beroligende atmosfære. Disse lyde fungerer næsten som hvid støj, der fremmer afslapning ved at distrahere hjernen, og det gør det lettere at falde i søvn, især når man allerede er fysisk afslappet i sin sidde- eller liggende position.

gylden stemning i eftermiddagssolen til tour de france.jpg

Selvom der ikke er direkte videnskabeligt belæg for, at netop lydene fra Tour de France specifikt fremmer søvn, understøtter generel forskning i søvn og lyde idéen om, at monotone og konstante lyde kan have en søvnfremmende effekt. Denne type lyde, der også kan omfatte alt fra regnvejr til en summende ventilator, skaber en beroligende og distraktionsfri atmosfære, der kan gøre det lettere at falde i søvn.

Derfor, selvom der ikke findes specifikke studier, der peger på Tour de France-lydene som en direkte søvnfremmende faktor, støtter den generelle forståelse af, hvordan lyd påvirker søvn, tanken om, at den konstante baggrundslyd fra løbet kan være søvndyssende.

Er det skidt at falde i søvn til Tour de France?

Ifølge søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum er det ikke nødvendigvis problematisk at falde i søvn under Tour de France, især i sommerferien, hvor det ikke påvirker de daglige forpligtelser så meget. Det kan dog signalere, at din nattesøvn ikke er tilstrækkelig eller af god kvalitet.

"Mange af os moderne mennesker lider af et lille søvnunderskud, så hjernen har konstant et uopfyldt behov for søvn, som den til enhver tid vil forsøge at indhente, når den kan komme til det.”

En eftermiddagslur er altså i sig selv ikke farligt, faktisk er det kun en god ting at få lidt ekstra søvn, især hvis man er i underskud. Det er dog vigtigt at holde sig for øje, om behovet for en eftermiddagslur er et tegn på, at du har brug for at forbedre din nattesøvn. Dårlig nattesøvn kan nemlig føre til flere helbredsmæssige problemer.

Læs også: 22% af danskerne sover dårligt

Hvis du oplever dette problem gentagne gange, kan det være klogt at tage et nærmere kig på dine søvnvaner. Overvej eventuelt at konsultere en sundhedsfaglig person for råd om, hvordan du kan forbedre din søvn.

Overvejelser om dit søvnmønster:

  • Søvnunderskud: Hvis du konstant falder i søvn under løbet, kan det tyde på, at du har et akkumuleret søvnunderskud. Det er en god idé at overveje, om du generelt får nok søvn, og om søvnens kvalitet er høj nok.
  • Daglige rutiner: Hyppige lurer kan forstyrre din naturlige søvncyklus, hvilket kan gøre det vanskeligere at falde i søvn om aftenen og dermed skabe en negativ spiral af søvnforstyrrelser.
  • Søvnkvalitet: Hyppig søvnighed under tv-seancen kan også indikere, at kvaliteten af din nattesøvn ikke er optimal. Årsager kan være forstyrrelser, uregelmæssige søvnmønstre eller andre faktorer, der forringer din søvn.

Den vigtigste faktor for en god nattesøvn er uden tvivl din seng. Den skal være tilpasset netop din kropstype, vægt, sovevaner og foretrukne sovestilling for at sikre en sund og udbytterig søvn.

Vi tilbyder dig en gratis samtale med en af vores erfarne sengerådgivere. Her får du uforpligtende vejledning om, hvad der præcis skal til for at optimere din søvnkvalitet.

Book din gratis samtale i dag og tag det første skridt mod bedre søvn: Book en sengerådgiver.

Sådan undgår du at blive overmandet af en 'Tour-lur'

Hvis du gerne vil forblive vågen og opmærksom under hele etapen i Tour de France, anbefaler søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum flere strategier:

  • Hold dig i gang: Rejs dig op og bevæg dig rundt. Selv lette øvelser eller en kort gåtur rundt i stuen kan hjælpe med at holde søvnen på afstand.
  • Køl ned: Hvis du begynder at føle dig søvnig, kan det hjælpe at åbne et vindue eller sidde et køligere sted. Kulde gør det ofte sværere at falde i søvn.
  • Indtag koffein: En kop kaffe eller en cola med koffein kan kvikke op. Vær dog opmærksom på timingen, da for meget koffein sent på dagen kan forstyrre din nattesøvn. Læs mere om koffeinens indvirkning på din søvn.
  • Skift position: Hvis du ligger ned, falder du nemt i søvn. Sæt dig op og undgå tunge øjenlåg.
  • Engager dig i løbet: Bliv mere aktivt engageret i løbet ved at følge med i detaljerne, notere interessante punkter eller endda chatte med venner om løbet.
  • Planlæg din søvn: Overvej at tage en kort lur før løbet starter, hvis du har en tendens til at falde i søvn under udsendelsen. På den måde er du mindre træt, når løbet begynder.

Ved at bruge disse teknikker kan du bedre modstå trangen til en lur og forblive vågen og opmærksom under hele etapen.