Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Vedligehold din hovedpude og udskift den mindst hvert andet år

Størstedelen af den danske befolkning har et nært forhold til sin hovedpude. Det er der ikke noget at sige til, men husker du nu også at passe godt på den?
Som med alle de ting, du bruger ofte, er der god grund til at vedligeholde din hovedpude – fx ved at vaske eller udskifte den. Her kan du se, hvordan du forlænger din hovedpudes levetid; og hvad der sker med den, hvis du ikke gør det.

Vask oftere end du tror

Undersøgelser viser, at vi danskere ikke er alt for flittige til at vaske hverken vores dyner eller vores hovedpuder. Anbefalingen lyder på at vaske dyner og puder ved 60 grader hver anden eller tredje måned. 61 procent af os vasker dyner og puder sjældnere end det, mens 10 procent aldrig vasker deres pude.

Aldrig at vaske noget, du ligger med hovedet på i gennemsnit 7 timer hver nat, er ikke nogen god idé. Det svarer til ikke lige at gide at vaske dit træningstøj – nogensinde. Ikke nogen rar tanke, vel?

Hvorfor er det så vigtigt at vaske puden?

Hovedpuden er – som navnet antyder – det sted, du lægger hovedet hver nat. Dit hår er måske snavset efter en hel dag på farten; måske har du brugt en masse voks eller hårlak, før du gik på arbejde eller ud med vennerne. Og selv, hvis du vasker hår, før du går i seng, er håret fugtigt, hvilket trænger ned i puden. Du har måske rester af ansigtscreme og/eller make-up i ansigtet, og når du sveder om natten, aflejres det også i puden.

Kort sagt er din hovedpude det rene slaraffenland for husstøvmider og bakterier. Og jo sjældnere, du vasker puden, jo bedre levevilkår har de, for er der noget den slags småkravl elsker, er det varme, støv og snavs.

Ud over, at tanken om at dele pude med millioner af bakterier og mider ikke er specielt tillokkende, så kan de små sengekammerater også være med til at give allergi. 7 procent af den danske befolkning er allergiske over for husstøvmider ifølge Astma-Allergi Danmark, men det er blot det registrerede antal tilfælde – man forventer, at det reelle antal er meget højere. Og for at toppe "adr-faktoren", så kan dine døde hudceller og fedt og olie fra bl.a. håret gøre, at du lettere får uren hud i ansigtet.

Tid til en ny hovedpude?

Alt i alt er der rigtig meget, der taler for at vaske din hovedpude ofte – eller måske endda udskifte den, du har, og love dig selv at komme ind i en god vaskerutine med den nye pude. Amerikanske forskere anbefaler at udskifte hovedpuden ca. hver sjette måned, men så længe du ellers husker at vedligeholde din pude, og den er i hel og fin stand, kan mindre gøre det – gennemsnitslevetiden for en hovedpude er omkring to år.

Køb dunhovedpuder i vores webshop her
Køb formstøbte hovedpuder i vores webshop her
Læs mere om vask og vedligeholdelse af puder og dyner her