Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Sådan passer du godt på din seng

Hvor længe en madras holder sig god, afhænger af mange faktorer, herunder madrassens materialer, hvordan madrassen belastes og hvor godt den luftes og holdes tør.
Forlæng sengens levetid og minimer risiko for allergi

Der er flere gode grunde til at bruge lidt tid en gang imellem på at tage sig godt af sin seng. Dels bibeholder du sengens gode kvaliteter ved at vedligeholde sengen jævnligt. Og dels kan du mindske allergiske gener eller risiko for at udvikle allergi ved at pleje din seng godt.

Jo større du er og jo mere du vejer, desto mere belastes din madras, særligt hvis der er tale om en skummadras. Springmadrasser påvirkes ikke nær så meget af brug, ligesom der findes mere eller mindre holdbare typer af skum. Skummaterialer har generelt en kortere levetid end madrasser af fjedre eller latex.


Undgå at madrassen belastes meget på ét sted ved at sidde på madrassen

En lille ændring i dine vaner kan være afgørende for, hvor længe din seng holder. For hvis du har for vane at sidde på din seng, når du tager strømper på, så sidder du sandsynligvis omtrent det samme sted hver dag. Og uanset madrassens høje kvalitet, da den var ny, så er det en meget stor belastning over tid, som madrassen ikke er bygget til. Sid i stedet på en stol eller bænk ved siden af, hvis du har brug for at sidde når du klæder dig af og på.


Vend madrassen

For alle madrasser gælder, at de bedre bibeholder deres form og dermed giver den bedste støtte, hvis du har mulighed for at vende madrassen en gang imellem, for eksempel en gang i kvartalet. Byt om på madrassens hovedende og fodende. Nogle, men ikke alle madrasser, kan også vendes så oversiden vendes nedad.

Hvis din skummadras kun har profileringer på den ene side, skal den side helst altid vende opad, for at aflede fugt og give den korrekte støtte. Hvis du har en hybridmadras med polstring af latex eller trykaflastende skum på den ene side, skal den vende opad, hvis du vil mærke materialets særlige fordele.

Hvis du har en tyk topmadras oven på en springmadras, kan du sagtens vende madrassen uden at miste komfort. I springmadrasser med komfortzoner er zonerne placeret symmetrisk, så du stadig får gavn af dem, når du bytter om på hoved- og fodende.

Hold madrassen tør

Hjælp din madras til at holde sig tør og afgive den fugt, den naturligt udsættes for, når du sveder. Først og fremmest gælder det om at lade madrassen få luft nedefra. Læg ikke madrassen direkte på et fast underlag. En boksmadras er typisk bygget omkring en fast ramme med en bund af lameller, der lader madrassen ventilere nedefra. Den skal blot løftes op fra gulvet med sengeben. Andre typer madrasser lægges løst ned i en sengeramme med lamelbund. Jo flere lameller, desto bedre ventilation. En pladebund med huller giver er dårlig ventilation af madrassen.

Dernæst kan du lade madrassen ånde efter du har brugt den. Undlad at rede sengen som det første, men slå i stedet dynen til side eller ned over sengens fodende når du står op. Derved kan madrassen slippe af med den fugt, din krop afgiver under dynen om natten.

Med regelmæssig støvsugning af madrassen holdes betrækkets struktur åbent, så madrassen lettere kan ånde.

Beskyt din seng med en rullemadras

Sved nedbryder langsomt polstringen i madrassen eller topmadrassen, så derfor anbefaler vi at du lægger en rullemadras øverst, som kan skåne madrassen. En rullemadras er desuden nem at vaske og tørre, så du relativt nemt kan holde sengen både ren, tør og beskyttet mod nedbrydning. Se vores rullemadrasser her

Luft ud for at minimere husstøvmider

Endelig er det en god idé at holde luftfugtigheden i soveværelset relativt lav. Det fremmer et sundt indeklima, som husstøvmider og skimmelsvampe ikke trives i. I varme somre kan det være svært at få luftens fugtighed ned indenfor, men sigt efter en luftfugtighed under 65 %. Resten af året kan du holde luften indenfor frisk og relativt tør, under 45% luftfugtighed, ved at lufte ud 2-3 gange om dagen. Det gøres mest effektivt ved at lave gennemtræk i 3-10 minutter ad gangen.

Tænd for varmen om dagen, hvis du sover med åbent vindue om natten

Mange holder af at sove meget køligt med åbent vindue om natten. På grund af afkøling af væggene kan det til gengæld give kondens på overflader i soveværelset, som giver optimale levevilkår for husstøvmider og skimmelsvampe. Hvis du sover med åbent vindue anbefaler vi derfor at du varmer soveværelset op om dagen, for at begrænse vækst af skimmelsvampe og husstøvmider.


Læs også:
Allergier i soveværelset - sådan får du has på husstøvmiderne
Bliv klogere på de typer af skum, som bruges i madrasser og senge


Se vores udvalg af madrastyper:
Skummadrasser
Hybridmadrasser
Trykaflastende madrasser
Springmadrasser

Latexmadrasser
Boksmadrasser
Topmadrasser
Rullemadrasser