Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Skift sengetøj - men hvor ofte?

Der er ingen faste regler for, hvor tit dit sengetøj skal vaskes. Men der er nogle tommelfingerregler. En af dem siger hver uge hvor en anden siger ikke for tit.
Forvirret? Så læs her.

Typisk ligger du i din seng et sted mellem syv og ni timer hver nat. Eller på en uge rundt regnet mellem 50 og 65 timer. Timer, hvor sved, støv, skidt, støvmider og måske også lidt makeup kommer i kontakt med sengetøjet.

Får det lov at sidde i sengetøjet alt for længe, risikerer du, at det fører til hudproblemer, allergi og måske også infektion. Derfor er det vigtigt, at du holder sengetøjet rent.

Den rette balance

Men hvor længe er alt for længe? Og hvornår er det for tit at smide vasketøjet i vaskemaskinen? Det slider jo på det, hver gang det vaskes, så det holder kortere. Og det koster vand, strøm og vaskepulver og belaster miljøet.

Det gælder om at finde den rette balance mellem sengehygiejne og sund fornuft med hensyn til at få sengetøjet til at holde rimeligt længe.

Du kan godt strække det (1)

Der findes tommelfingerregler for, hvor tit du bør vaske sengetøjet.

En af dem siger 'én gang om ugen', men bløder op på det ved at tilføje, at du ofte godt kan strække det lidt alligevel.

Du kan godt vente, til der er gået to uger, hvis du vil. Men det er klogt ikke at nøjes med det, hvis du sveder, når du sover. Og har du været syg, så sørg for at vaske sengetøjet med det samme, så der ikke hober sig alle mulige bakterier op i det.

Pudebetrækket

Hvis du ikke synes, det er nødvendigt at vaske alt sengetøjet hver uge, så vask i det mindste pudebetrækket.

Netop ansigtet er ofte mere følsomt over for bakterieangreb, og du kan optage støvmider via mund og næse.

Og i øvrigt: Når du vasker sengetøj, så sørg for, at temperaturen ikke er så høj, at sengetøjet krymper. Kig på vaskeanvisningen, hvis du er i tvivl. Lad det tørre helt, inden du lægger det i skabet. Ellers risikerer du, at det mugner.

Noget oftere end andet

Nu vi er i gang med at skelne, så er der nogle gode råd om hyppigheden af vask.

Det er især lagnerne, der skal vaskes ofte. Og som nævnt pudebetrækket. Hvis det skal være, kan du godt vaske dynebetræk med større mellemrum - for eksempel hver tredje eller fjerde uge - mens puder, dyner, rullemadrasser og topmadrasser kun behøver at blive vasket få gange om året.

Du kan godt strække det (2)

Der er som nævnt flere tommelfingerregler. Regel nummer to er noget mere afslappet. Den siger, at hvis sengetøjet ikke er beskidt, og ingen i familien lider af allergi, er det faktisk kun nødvendigt at vaske det en gang om måneden.

'Hvis du er sund og rask, bliver du ikke syg af at ligge en måned i det samme sengetøj. Du ligger så at sige bare i dig selv', siger reglen og minder om, at i gamle dage skiftede de kun sengetøj til jul, forår og efterår.

Mindst hver anden uge

Med andre ord er der vide grænser for, hvor ofte sengetøjet bør vaskes. Grænser, der i høj grad - ud fra de her angivne husgeråd - er op til den enkeltes vurdering og sunde fornuft.

Lider du af astma eller allergi, så er der derimod langt mere håndfaste regler. Astma-Allergi Danmark anbefaler i så fald, at du vasker sengetøj ved 60 grader mindst hver anden uge.

Se vores udvalg af sengetøj her

Se vores udvalg af lagner her

Læs også:

Vask af dyner og puder
Sov sødt
Kan man sove for meget?


Kilder: sleep.org, bolius.dk