Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Allergier i soveværelset

Sådan får du has på husstøvmiderne.
Husstøvmider er næst efter pollen den mest udbredte årsag til allergi i Danmark. En lav luftfugtighed indendørs er den bedste måde at slippe af med dem på, men hvordan klarer du lettest det i hverdagen?
Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er bittesmå dyr som er omkring 0,3 mm lange og ikke til at se med det blotte øje. Støvmider lever af hår og hudskæl fra dyr og mennesker, og de kan godt lide et fugtigt og lunt miljø. 

Husstøvmiderne er i sig selv uskadelige, men deres afføring indeholder nogle enzymer, som mennesker kan udvikle en overfølsomhed over for. Små dele af døde husstøvmider er også allergene, dvs. de kan også give symptomer på allergi. Symptomer på allergi mod husstøvmider er snue, øjenkløe og astma, og det kan forværre atopisk eksem.


De bor ikke kun i sengen

Husstøvmider lever overalt i vores hjem. På gardiner, i bøger, tøj i åbne skabe og i særdeleshed i gulvtæpper. Faktisk lever der 10 gange så mange husstøvmider i gulvtæpper end i madrasser, dyner og puder, fortæller Jens Korsgaard, overlæge og dr.med. ved privathospitalet Mølholm til videnskab.dk. Han har forsket i husstøvmider i boliger i mange år og ved, hvad han taler om.

Til gengæld ligger man sjældent og indånder luften lige omkring gulvtæppet, som man gør i en seng. Derfor kan det stadig være en god idé at holde madras, sengelinned, dyne og puder så rene som muligt.


Lav luftfugtighed er skidt for husstøvmiderne

Det allermest effektive middel mod husstøvmider er at nedsætte luftfugtigheden i hjemmet. 30% af danskernes boliger er faktisk helt fri for husstøvmider, formodentlig på grund af lav luftfugtighed, siger Jens Korsgaard. Omvendt har 60% af danske boliger så mange husstøvmider, at de kan fremkalde allergi og symptomer på astma.

To husstøvmider kan i løbet af tre måneder formere sig til 7.000 husstøvmider, hvis de rette leveforhold er til stede. I de kolde vintermåneder er luften mindre fugtig end resten af året, og da kan man som regel holde en relativ luftfugtighed under 45% ved at lufte ud regelmæssigt. Det er for tørt til husstøvmiderne.



Sådan begrænser du husstøvmider i din seng

I sengen er der både føde, fugtigt og en temperatur, som miderne trives med om natten. Hvis du har allergi eller du vil minimere risikoen for at udvikle allergi, kan det derfor godt betale sig at gøre en indsats for at begrænse mængden af husstøvmider i dit sengemiljø.

Hvis du sørger for at madrassen og dynen kan dampe af og blive helt tør efter at du har sovet i sengen, har husstøvmiderne svært ved at leve og formere sig i din seng. For at undgå de fugtige betingelser, som husstøvmiderne trives med, bør du også undgå at ligge med vådt hår på hovedpuden.  


Hvis du har allergi, giver Astma-Allergi Danmark disse retningslinjer

For at fjerne de døde hudceller, som husstøvmiderne lever af, og de allergene partikler fra husstøvmider, anbefales det at du gør din seng ren jævnligt. Astma-Allergi Danmark anbefaler:

  1. Skift dyne- og pudebetræk hver 14. dag.
  2. Støvsug din seng og madras når du skifter sengelinned.
  3. Brug rullemadras over din madras eller topmadras og vask den hver tredje måned.
  4. Vask dyner og puder hver tredje måned og skift hovedpuden ud hvert 2.-3. år.
  5. Luft ud i 5-10 minutter tre gange dagligt.
  6. Varm soveværelset op til 20 grader om dagen - skru eventuelt ned om natten, hvis du foretrækker at sove køligt.
  7. Gør grundigt rent en gang om ugen.


Bank ikke på fjer og dun, så de knækker

Desuden anbefales det at ryste og lufte dyne og puder mindst en gang om ugen. Du må endelig ikke banke din dyne og pude som et tæppe, da det knækker de fine fjer og dun. Derved mister de deres luftighed og isoleringsevne.


Se vores allergivenlige hovedpuder her.

Se vores allergivenlige dyner her.



Læs mere her:

Sådan vasker og tørrer du din dyne og pude
Sådan passer du godt på din seng
Dunpude, formstøbt pude eller fiberpude - det skal du være opmærksom på



Kilde: sundhed.dk