Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Påvirker koffein din søvn?

Et godt råd - sig nej tak til kaffe før sengetid.
De fleste ved at det er en dårlig idé, at drikke noget med koffein før sengetid. Men de færreste ved hvor stor en påvirkning det rent faktisk har på kroppen. Koffein kan forstyrre din søvn i stor stil. Du føler dig måske frisk efter en opkvikker, men din hjerne og din krop bliver snydt og er stadig træt. Det er skidt for en god nats søvn.

Her er nogle gode koffeinfri råd at vågne op til.
Øget energi

At kaffe kvikker op, er en kendt sag. De fleste ved også, at det ikke er en god idé at skylle nogle kopper kaffe ned, lige før man vil i seng og sove. Alligevel har mange gjort det til en vane med en sen kop kaffe. Aftenhygge. Afslapning.

Kaffe indeholder koffein. Det gør te i øvrigt også. Cola også. Koffein blokerer for kroppens naturlige træthedsfornemmelse. Det har et stykke ad vejen sine gode sider, men ikke, når der skal soves.

- Koffein indtaget før sengetid eller i løbet af hele dagen øger den tid, det tager at falde i søvn, reducerer den totale mængde søvn, forstyrrer søvnfaserne og mindsker kvaliteten af søvnen, siger Roland Grifiths, professor ved Johns Hopkins University.

Koffeinen så at sige snyder din organisme til at tro, at den er friskere, end den er. Kroppen og hjernen er imidlertid stadig trætte, men du kan ikke mærke det.

Summa summarum: Koffein giver øget energi, men kan også forstyrre din søvn i stor stil.

Men, men, men...

Koffein stimulerer centralnervesystemet. Koffein skærper årvågenhed. Koffein gør tankerne hurtigere og klarere. Og koffein synes at fjerne træthed. Men, men, men: Koffein fjerner ikke behovet for søvn.

Søvnforskere mener, at selv om vi falder i søvn efter en masse kopper aftenkaffe, så påvirker koffeinen alligevel søvnkvaliteten. Det siges, at alt over éen god kop kaffe indenbords, lige før der skal soves, kan forstyrre søvnen.

Det tager ret lang tid at få koffein ud af blodet. Der går mellem fem og syv timer, før mængden er bare halveret. Så hen over en dag med mange kopper kaffe ophobes så meget koffein i blodet, at det også påvirker dig, når der skal soves.

Gode koffeinfri råd:

I stedet for stimulanser, der spolerer en god og sund søvn, kan du tillægge dig vaner, der tværtom gavner søvnen og dermed dit velbefindende og dit helbred. Her kommer nogle stykker.

  • Skip godnat-drinken (kaffe, te, cola o.lign. koffeinholdige drikke)
  • Vågn på samme tid hver dag - også i weekenden.
  • Lad være med at trykke på snooze på vækkeuret
  • Træk gardinerne fra, så snart du vågner, og lad lyset komme ind
  • Bevæg dig
  • Spis en nærende morgenmad
  • Skift til koffeinfri kaffe, koffeinfri sodavand eller vand

Afholdenhed - efter kl. 17

Studier af søvn viser, at afholdenhed fra kaffe en hel dag kan forbedre kvaliteten af søvn. I et af studierne blev søvnens længde øget betydeligt, og forsøgspersonerne sov bedre. I et andet forsøg havde de mindre besvær med at falde i søvn de dage, de drak koffeinfri kaffe.

Vil man ikke helt afstå - og har man søvnproblemer - så er her en god tommelfingerregel, som skulle være til at huske: Undgå kaffe, te og cola efter klokken 17 og nyd dine kopper i fulde drag indtil klokken 17.

Godnat og sov godt.

Læs også

Hvor meget skal man sove?
For lidt søvn

Kilder: kaffe-helbred.dk, b.dk, sleep.org