Book en samtale med en af vores senge-rådgivere

Kom ned i en af vores mange butikker eller bliv ringet op, og få en snak med vores dygtige rådgivere. Sammen kan i finde den seng, der passer præcis til dig.

Hjælp - min partner snorker

»Du snorker«. »Vel gør jeg ej«. »Jo, du gør så«. Typisk ordveksling, når emnet bringes på bane af den, der ligger ved siden af, prøver at lukke ørerne, men ikke kan. Tålmodigheden sættes virkelig på prøve, når ens partner snorker.
Snorken

Snorkelyde kan være dæmpede. De kan også lyde som tordenvejr. Som en flodhest. Eller som et helt savværk. Det siges, at det især er mænd, der snorker, men det er der nu også mange kvinder, der gør. Fælles for dem er, at deres snorken ofte får partneren til at ligge søvnløs. Så meget, at det nogle gange belaster parforholdet. Indimellem så meget, at det går i stykker. Der er derfor al mulig grund til at tage det alvorligt, når ens partner vil snakke om det og siger, det er et problem.

Hvad gør man, når det ikke hjælper synderligt at skubbe til eller vække den snorkende og få ham eller hende til at lægge sig anderledes til rette i sengen?

Nogle påstår, at det hjælper at smaske højt med munden for at få den, der snorker, til at holde op. Andre siger - nærmest opgivende - at det enkleste er ørepropper for at slippe for lydene. Gode råd er der mange af. Dem vender vi tilbage til.


Læs også: Har du for travlt til at sove?

Derfor snorker mange

Snorken skyldes vibrationer i det bløde væv i svælget. Når du tager en dyb indånding og fylder lungerne med luft, passerer luften forbi svælget, der er helt afslappet, fordi du sover. Derfor har svælget en lidt mindre omkreds, end når du er vågen, og derfor bliver luftmodstanden større. Hvirvelstrømmen i luften giver vibrationer i det bløde væv. Det er det, der giver snorken.

Der er dobbelt så mange mænd som kvinder, der snorker. Rundt regnet er det angiveligt hver fjerde dansker, der døjer med snorken - omend det nu nok mest er dem, der lægger ører til, der døjer.

Læs også: Vælg den rette hovedpude - høj, mellem eller lav?

Svært ved at stoppe

Let er det ikke at få has på snorken. Men der findes en række midler: Næseplaster, næsedråber, snorkespray, snorkeskinner, anti-snorkepude. Det er forskelligt fra person til person, om det virker.

Der er også en del ting, man kan forsøge sig med for at få sat en stopper for sin snorken. Tab dig, hvis du er overvægtig. Løb og træning reducerer snorken. Stop med at ryge, og lad være med at drikke alkohol lige inden sengetid, fordi det får muskler og luftveje til at slappe endnu mere af, så du lettere snorker.

Synger du en del, nedsættes risikoen for snorken. Det gør den også ved at lave bestemte tungeøvelser. Du snorker mere, når du sover på ryggen, end når du ligger på siden og på maven.

De tre syndere

Ifølge forskere er der tre hovedårsager til, at folk snorker:
  1. De er overvægtige.
  2. De ryger.
  3. De drikker alkohol.

Derfor er de bedste råd mod snorken nok disse: Vær opmærksom på din kost, dyrk motion, stop med at ryge, og drik mindre vin til aftensmaden. Råd, der i øvrigt er rigtigt gavnlige for helbredet i bred forstand.

Læs også: 8 grunde til at søvn slanker

Kilder: snorkenfri.dk, bedrelivsstil.dk