Hvordan falder man i søvn?

Dårlige vaner er en væsentlig grund til, at mange har svært ved at falde i søvn. Så tyg lige på, om ikke det er værd at lægge nogle af vanerne om, når guleroden er at sove godt.

Hvordan falder man i søvn

At god søvn er et vigtigt fundament for det gode liv, er de færreste i tvivl om. Søvn genopbygger kroppen. Søvnløshed, derimod, nedbryder den. Og selv om det ikke behøver at gå lige så galt som i thrilleren »Insomnia« (søvnløshed, red.), giver det pote at gøre det, der skal til for at sikre en god søvn. Ofte er det nemlig kun ganske få ændringer, der skal til.

Sov bedre - lær bedre

Det forringer din evne til at lære, hvis du lider af søvnløshed – eller insomni, som det også hedder. Eller sagt lidt mindre dramatisk: Hvis du ikke sover godt, hænger tingene ikke så godt fast. Studier viser, at indlæringsevnen forringes helt op til 40 procent, når man ikke får en god nats søvn. Under normal søvn flyttes det, du har oplevet, fra korttids- til langtidshukommelsen. Sover du elendigt, sker det ikke. Så risikerer du, at du ikke kan rumme mere.

4-7-8: Brug åndedrættet

En metode til god søvn kan være vejtrækningsøvelser. Den amerikanske søvnforsker, dr. Andrew Weil, har udviklet 4-7-8-metoden, også kendt som afslapnings-åndedræt. Angiveligt kan den få en til at slappe af næsten øjeblikkeligt. Her er dr. Weils metode - og det koster ikke noget at prøve den:

  • Ånd helt ud gennem munden og lav en lyd.
  • Luk munden og tæl til fire, mens du trækker vejret stille gennem næsen.
  • Hold vejret i syv sekunder.
  • Ånd helt ud gennem munden i løbet af otte sekunder, mens du laver en lyd
  • Ånd ind igen og gentag udåndingen yderligere tre gange

Normalt at vågne om natten

Lad være at være bekymret over, at du af og til vågner om natten. Det er ikke i sig selv unormalt at vågne flere gange på en nat. Men det er et problem, hvis du stresser over det og ligger søvnløs, fordi du bliver bange for ikke at få sovet nok.

Husk lige...

… at soveværelset er til at sove i, ikke en arbejdsplads
… hverken at være sulten eller kværne et stort måltid lige før sengetid
… at undgå alkohol, kaffe, te, rygning og cola lige op til sengetid
… at få masser af motion i løbet af dagen, men undgå voldsom fysisk aktivitet, kort før du hopper i seng
… at et varmt bad, lige før du går i seng, hjælper din krop med at slappe af
… at det styrker kroppens indre ur at gå i seng og stå op på samme tid hver dag

Og lyt også til...

… at det kan være tegn på for lidt søvn, hvis du let lader dig distrahere, har svært ved at koncentrere dig og er gnaven
… at god søvn ikke fås i pilleform - sovepiller fører ikke naturlig søvn med sig og er stærkt vanedannende
… ikke at tage dine bekymringer med dig i seng

Det sidste er nok lettere sagt end gjort, men har du tendens til det, så overvej at afsætte tid tidligere på aftenen til at tænke tingene igennem. Det gælder både udfordringer og bekymringer, der optager dig.
(Kilder: drweil.com, femina.dk)

Læs videre:
6 tips til indretning af soveværelset der får dig til at sove bedre >>
Fuldmåne og søvn >>
Søvnproblemer og stess >>